Barnvakten

Av Joyce Carol Oates

Utgivningsmånad: 2024-08-06

DETROIT, 1977. I tidningarna kretsar nyheterna kring en seriemördare kallad Barnvakten. Hannah, hustru till en framgångsrik affärsman, bor i en av stadens välbärgade förorter och kan inte sluta oroa sig för att Barnvakten ska ta hennes egna barn. Samtidigt inleder hon en affär med en karismatisk främling, låter sig dras in i relationen och släpper snart all kontroll.

I Hannahs närhet finns också Mikey, som är insnärjd i affärer med en man med ett mörkt förflutet. Medan fler bortföranden och mord chockar stadens invånare korsas dessa personers vägar på häpnadsväckande och oväntade sätt.

Barnvakten är en fängslande och briljant roman om kärlek, bedrägeri, lust och försoning. Det är en knivskarp och verklighetsnära skildring av det amerikanska samhällets förtryck, rasism och möjliggörandet av sexuella övergrepp.

»Det är otroligt skickligt berättat, den vämjeliga skräcken äter sig in även i läsaren.« Lotta Olsson

»Oroväckande, mystisk, skicklig, olycksbådande, kusligt trovärdigt.« Margaret Atwood

»Hannahs opålitliga, elliptiska berättelse är förförisk och över­tygande, som att följa någon in i en feberdröm ... [Oates] har ingen brådska med att utlösa handlingen och släpper små bitar av förskuggningar för att hålla oss på tårna.« The New York Times Book Review

»Barnvakten är en spökhistoria utan spöken, men med en spänning stark nog att ge dig en hjärtattack.« The New York Times Book Review

***

JOYCE CAROL OATES är född 1938 i staten New York och är en av USA:s verkligt betydande för­fattare. Oates har sedan debuten 1963 publicerat ett stort antal romaner, flera novellsamlingar, skådespel, essäer, poesi och kritik. Framför allt inom prosan har Oates utmärkt sig som en av de största inom den samtida litteraturen. På HarperCollins Nordic har hon tidigare utkom­mit med romanen Mitt liv som råtta (2019) som blev nominerad till Årets Bok, novellsamlingen Vackra dagar (2020), romanen Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. (2022) och diktsamlingen Amerikansk melankoli (2022).
+ Läs mer