"Research det roligaste med att skriva en bok" 

Gabriella Ullberg-Westin är författaren bakom serien Morden i Hudiksvall. I den här exklusiva intervjun berättar hon om sitt gedigna arbete inför varje bok, 
ger sina bästa researchtips och avslöjar saker om den kommande tredje boken om Johan Rokka... 


Hur tänker du inför en ny bok?

Faktum är att det varit lite olika, jag har ju skrivit två deckare och den tredje är på gång. När det gäller Ensamfjäril hade jag redan ett mordoffer, en person jag burit med mig under nästan tio år och som jag ville skriva om. Men idén till själva brottet fick jag när jag och mina barn satt hemma i soffan en julafton och väntade på att Erik, min man, skulle komma hem och överraska barnen som tomte. När vi satt där så började min deckarhjärna att arbeta och jag tänkte - tänk om det knackar på dörren, jag går och öppnar och så står tomten där men det är fel person bakom masken, en person som inte vill mig väl. Jag började skriva utifrån den scenen och det blev första kapitlet till Ensamfjäril, min deckardebut.

När det gäller Springpojken hade jag istället själva storyn klar för mig, jag ville grotta vidare i min huvudkaraktär Johan Rokkas förflutna. Det inte så många vet om Rokka är att han har ett förflutet i den kriminella gråzonen, något han försöker dölja framför allt för sina kolleger. Att i boken lyfta fram en ung kille på glid blev ett sätt att spegla Johan Rokkas egen tonårstid. Jag inspirerades bland annat av en artikel på nätet som handlade om springpojkar, alltså unga killar som rekryteras in i kriminella nätverk och får göra ärenden åt de äldre i gängen. De utnyttjas i sin jakt på bekräftelse och gemenskap och ofta är det början på en lång kriminell karriär.

Under det fortsatta researcharbetet kom jag i kontakt med en polis som arbetar på ungdomsrånkommissionen i ett polisdistrikt i Stockholm och han berättade en story om en ung kille han följt från trettonårsåldern tills han som sextonåring sköts i huvudet av en jämnårig gärningsman i en gänguppgörelse. Det berörde mig enormt mycket och delar av den storyn inspirerade mig i arbetet med i Springpojken.

Till den kommande deckaren, Fixaren, fick jag idén när jag var på ett seminarium som handlade om grov och organiserad brottslighet i kombination med social manipulation, alltså hur man genom sin sociala förmåga får människor att utföra brottsliga handlingar. Jag såg storyn framför mig redan när jag satt i föreläsningssalen.

 

Hur ser din researchprocess ut?

Researcharbetet är en av de roligaste delarna med att skriva en bok, tycker jag. Både för att jag lär sig nya saker och får träffa intressanta personer jag aldrig skulle mött annars. Dessutom får jag nya uppslag och idéer till själva storyn jag skriver.

Precis som idéerna till böckerna har researcharbetet sett lite olika ut för varje story. Men kortfattat kan man säga att jag gör research både innan själva skrivandet drar igång, när jag har en grundidé till historien, och sedan under arbetets gång.

När jag började skriva debutdeckaren Ensamfjäril ville jag sätta huvudkaraktären Johan Rokka och hans kolleger på den lilla polisstationen i Hudiksvall. Därför gjorde jag mycket research kring hur polisen arbetar på en landsortsstation vilket skiljer sig markant från hur man arbetar exempelvis i Stockholm. Jag har bra kontakt med poliserna i Hudik och inför varje bok pratar jag med dem om hur de skulle hantera den situation som uppstår i just den historien. Sedan tar jag mig friheten att anpassa arbetssättet för att passa mina idéer och göra händelseförloppen snabbare, polisarbete i verkligheten är betydligt mer omständigt och byråkratiskt och skulle bli trist att läsa om.

Springpojken handlar om grov och organiserad brottslighet och det är utmanande att skriva trovärdigt om det, speciellt när ens enda erfarenheten kommer från andra böcker och filmer om ämnet. För att få en så komplett bild som möjligt av temat intervjuade jag personer som befunnit sig på båda sidor av lagen. Jag träffade män som ingått i grovt kriminella nätverk och diskuterade om vad som fick dem att hamna där. Vilka drivkrafter är det som styr och vilken psykologi används vid rekryteringen? För hur blir man en torped som inte tvekar att döda, varför är man beredd att begå narkotikabrott som ger mer än ett decennium i fängelse? Jag intervjuade även kriminalvårdare som arbetat på anstalter för Sveriges grövsta brottslingar, en psykiater som arbetar med unga kriminella och en polis som jobbar på ungdomsrånkommissionen i ett Stockholmsdistrikt.

Den viktigaste personen i mitt researchnätverk är min man som är polis. Han är själv sjöpolis i Stockholm men arbetar inte med mordutredningar. Däremot har han ett gigantiskt kontaktnät inom myndigheten och jag har lätt att få kontakt med poliser med olika kompetenser vilket är viktigt eftersom yrket är så brett.


Kan du berätta nåt om den bok du håller på med nu? 

Fixaren ska komma ut våren 2017 om allt går som planerat. Jag har precis skrivit råmanus som är hos förläggaren, min agent och några testläsare. Den handlar om mordet på en tjugofemårig man som hittas skjuten på öppen gata i Hudiksvall. Ingen i närheten har sett något men flera har hört skotten, däribland offrets flickvän som befann sig några kvarter därifrån. Johan Rokka leder förundersökningen. När polisen förhört 25-åringens närstående riktas intresset mot offrets bästa vän som verkar dölja saker om relationen. Samtidigt kämpar vd-assistenten Amanda Bruse med att komma tillbaka till jobbet efter en lång mammaledighet. Företaget hon arbetar för är verksamt inom biometri och står inför lanseringen av en unik produkt värd miljarder. Spänningen på kontoret är stor inför företagets hittills viktigaste affär. När den produktansvariga säljaren spårlöst försvinner riskerar allt att gå i stöpet. Rokka och hans kollegor har både ett mord och ett försvinnande att hantera med små resurser. Och när Rokka plötsligt råkar ut för en personlig tragedi står mycket på spel ...

 

Gabriellas bästa researchtips

Kanske vill du skriva om ett ämne du inte känner till eller kanske har någon av dina karaktärer ett yrke du inte vet så mycket om? Då är research guld värd.

1. Google i all ära, men jag tycker att verkliga människor ofta har mycket mer att tillföra. Jag försöker i möjligaste mån att boka upp möten och göra intervjuer med personer som är kunniga inom det område jag skriver om.

2. När du har idén till din story - gör din första research på nätet och spalta sedan upp de personer du skulle behöva komma i kontakt med.

3. Ofta blir människor smickrade över att bli tillfrågade om de vill hjälpa till och svara på frågor. Hör dig för i ditt eget nätverk, ofta känner du någon som känner någon ... annars fungerar det bra att kontakta företag eller myndigheter för att få tag på rätt person.

4. Förbered många frågor inför intervjutillfället men räkna med att du kommer på många följdfrågor i mötet. Jag vet att många spelar in intervjun för att lättare minnas. Själv gör jag anteckningar men det är en smaksak.

5. Fråga även dina researchpersoner om de kan tänkta sig att faktagranska de delar som de bidragit till. Det är ett bra sätt att säkerställa att man förstått dem rätt.

6. Om du kör fast i ditt skrivande - gör research. Det ger ofta mycket inspiration till nya intriger, vinklar, nya karaktärer.


Läs mer om Gabriella och köp böckerna här.

Prenumerationer

Vi erbjuder dig ett sprakande utbud av serier att välja bland, alla till ett mycket förmånligt prenumerantpris.

Läs mer

Våra böcker

Romantik, spänning, paranormal eller feelgood? Hos oss hittar du massor med läsning!

Läs mer

Visste du att?

  • Vi har över 1400 e-böcker
  • Vi ger fri frakt över 250 kr
  • Du kan handla med kort eller faktura

Följ oss!