Författarintervju med Heléne Holmström

om boken Dansar i mörkret

Publicerat den 26 april 2023

Romanceförfattaren Helene Holmström är aktuell med boken Dansar i mörkret - en gripande och ljuvlig romance som snabbt har blivit en favorit bland läsarna. Boken är den andra fristående delen i TV24-serien och utspelar sig i dåtid och nutid, i Sverige och i Frankrike, och bjuder på vinhistoria, förbjuden kärlek, lust och målande landskapsbeskrivningar.

 

I en exklusiv författarintervju berättar hon om skrivprocessen, researchen bakom vinmiljön i Bordeaux och kärleksberättelserna. I slutet av intervjun delar Heléne även exklusiva detaljer om hennes kommande och tredje bok i TV24-serien!

Romanceförfattare Heléne Holmström porträttbild

Heléne Holmström har, förutom skrivande, ett stort intresse för mat och vin, och varvar författarskapet med att läsa till sommelier.

Romanceförfattare Heléne Holmström författarintervju

1. Hej Heléne! Berätta, vad har varit det roligaste med att skriva Dansar i mörkret?

Att förkovra mig i bohemisk Parismiljö och ta med mina sommelierkunskaper in i berättelsen har varit det roligaste med själva skrivandet. Sen har researcharbetet också varit jättekul, att ta reda på hur vingårdar fungerade förr i tiden, vinets produktion och att varje vinflaska har en unik historia. Jag träffade en vinskribent som gav mig jättebra information och vävde ihop det med mina egna erfarenheter för att skapa en levande miljöbeskrivning av Bordeaux och Bordeauxviner.

2. Vad betyder titeln Dansar i mörkret?

Titeln symboliserar att se glädjen och lyckan i mörkret, även när allt känns uppgivande och hopplöst. Det finns olika delar i boken som hintar om den här symboliken – exempelvis när Bente dansar till Bruce Springsteen till minne av hennes bortgångna pappa och när Sven och Mathieu smiter hemifrån, smyger ner till floden och tar ett dopp, fast det är förbjudet. Det är också här Mathieu säger ”Man måste dansa i mörkret” innan han kysser Sven.

3. Har du något favoritkapitel i boken?

Åh, så svårt att bara säga ett kapitel! Jag tycker mycket om middagen hemma hos Bente. Många karaktärer är närvarande, det händer så mycket, inget går som hon vill med hennes tv-program, och hon och Didrik förstår fortfarande inte vart vinflaskan från skeppsvraket kommer ifrån. Men sen öppnar hennes syster vinflaskan, till hennes förskräckelse, och de snubblar äntligen över en ledtråd som hjälper de framåt... En riktig nyckelscen i boken!

 

I berättelsen med Sven och Mathieu, så gillar jag kapitlet där Mathieu målar av Sven i källaren, det osar förbjudet och lustfyllt. Det är då Sven börjar inse vem Mathieu är, samtidigt som han konfronteras med sin egna ”sjukdom”.

 

Sen måste jag också lyfta slutet av boken, när Mathieu tvingas fly från nazisterna. Jag jobbade mycket med slutet, och ville att läsaren ska vara på helspänn. Åker han fast? Hinner han fly? Hur ska det gå för honom?

4. Delar av boken utspelas i vindistriktet Bordeaux i Sydvästra Frankrike. Kan du rekommendera andra bra resmål till vinälskare?

Det finns så, så många ställen! En personlig rekommendation för de som vill åka på en härlig vinresa är North Fork, Long Island, de har riktigt fina vingårdar á la New England stil. Blommande hortensior, verandor, småspröjsade fönster, flera ”stands” i träformat – den tidlösa arkitekturen gav en sådan otrolig charm. Det osar 100% romancemiljö som man hade velat skriva om.

Letar man efter vinställen i Europa så har jag haft ögonen på vinområden i Katalonien nära Barcelona. Det hade varit ett roligt ställe att besöka!

5. Sista frågan! Du håller just nu på att skriva din nästa bok och uppföljare. Kan du berätta något om den tredje boken i TV24-serien? Kommer Bente att vara med igen?

Läsarna kommer få träffa Bente och Didrik igen men denna gång som biroller. Jag kan avslöja att Didriks kusin Vendela kommer spela en stor roll i boken. Självklart ska vi tillbaks till TV24-studion, och den här gången kommer det vara fokus på ett morgonprogram och kollegor som konkurrerar som en ny tjänst. Lite rivalitet, intriger och kärlek på jobbet 😊

En oförglömlig läsupplevelse

Om kärlek, vänskap, vin, historia och Frankrike

Recensioner från läsare

Dansar i mörkret är en jättefin och charmig feelgood med levande miljöbeskrivningar, komplicerade kärlekshistorier, romantik, glädje och sorg! Allt man kan önska av en feelgood.

-

@lollosbokhorna på Instagram

Kärlek, lust, förbjuden kärlek, krig och drömmar. Att våga öppna upp sig. Det är några få ord som beskriver en liten del av bokens stora innehåll. En bok som är välskriven och fin.

-

@bokdaling på Instagram

Frankrike, kärlek, vin och en hel del måltider. Mys och romance på hög nivå. Längtar redan till nästa bok av Heléne!

-

@boklusens_bokblogg på Instagram

Följ oss på sociala medier

HarperLove är ett imprint inom HarperCollins Nordic.

 

E-post: harperlove@harpercollins.se
Telefon: 08-505 511 00
Organisationsnummer: 556437-8007

 

Copyright © 2023 HarperCollins Publishers. All rights reserved.

BLOMLOGO-med-Harper-Love-NY-–-Redigerad-1024x890