Författarintervju med Katarina Petersmo

om boken Nattdopp

Publicerat den 3 juli 2023

Katarina Petersmo är HarperLoves nya debutant och hon är aktuell med den heta sommarboken Nattdopp. I en exklusiv författarintervju delar hon med sig av sin resa som författare och vad som inspirerade henne till att skriva Nattdopp.

Katarina Petersmo

Katarina Petersmo har tidigare gett ut romanen Jag skriver mig bort från dig nu och novellsamlingen Där floden dansar. Till vardags arbetar hon som copywriter, och som sällskap har hon sin spanska vattenhund Niki.

Katarina Petersmo och hennes debutroman Nattdopp.

1. Hej Katarina! Vad inspirerade dig till att skriva Nattdopp?

Mitt skrivande börjar ofta med en stark scen eller något oväntat som händer, sedan upptäcker jag berättelsen genom att skriva fram den. Det är inte så planerat i starten. Nattdopp var från början en idé om tre kollegor som är på sommarfest med jobbet, men får lust att lämna middagen och ta sig ut. Det är en sån där varm och härlig natt när allt känns möjligt, som att ta ett nattdopp vid en öde strand. Kvinnan och de två männen känner inte varandra så väl, men det händer nåt som alltid kommer vara deras hemlighet.

 

Från början var texten en novell. Det har varit härligt att skriva fram berättelsen och låta den ta plats och bli till en hel roman.

2. I boken får vi träffa Isabell, en tjej som har allt – stabil relation, tryggt jobb och ett potentiellt husköp – men efter ett nytt jobb på en reklambyrå och en förbjuden stund med två manliga kollegor ställs allt på sin spets. Hur skulle du beskriva Isabell till läsarna?

Hon är snäll och van vid att anpassa sig. Samtidigt anklagar hon sig själv för att hon längtar efter mer. Hennes sambo är både fin och trygg men hon saknar att känna sig … levande? Under en middagsbjudning upptäcker hon att värdparet har smitit undan för en intim stund i tvättstugan. Då inser hon vad som är fel. Den passionen har hon och sambon aldrig upplevt. Och hennes jobb är inte vad hon drömt om, hon vill jobba kreativt och fritt. Det finns nåt som bubblar i henne och hon står inte längre ut med att bara nöja sig.

3. Har du någon favoritscen från boken?

Jag gillar scenerna vid vatten – här finns svensk sommar när den är som bäst och senare i boken reser de till en het medelhavsmiljö. Det är skönt med kontraster, då boken även utspelar sig inne på en reklambyrå.

 

Det är fint att de sensuella delarna får ta ordentligt med plats och att de vid flera tillfällen slutar på ett oväntat sätt. Jag tycker om att skriva heta sexscener men ibland är det roligt att förvåna mina stackars karaktärer.

 

Ett favoritstycke är när Isabell och Yasmine står på en mörk strand nedanför hotellet, och Isabell äntligen får veta sanningen. Hon går barfota i sanden, upp till lobbyn och möter en man som hon längtar efter att prata med. Inte bara prata, förresten …

4. Hur lyckades du nå ut med din berättelse och landa ett författarkontrakt hos HarperCollins Nordic? Har du tips till blivande romance-författare?

Jag gjorde som man inte ska göra, det vill säga jag skickade in en novell. Förlaget ger inte ens ut noveller. Dessutom var den erotisk. Du kan tro att jag blev förvånad när en förläggare hörde av sig efter någon dag. Hon gillade mitt sätt att skriva och mina idéer, och undrade om jag kunde tänka mig att skriva en roman istället. Kanske jobba vidare med novellen Nattdopp? Om jag ville! Vi kom överens om att jag skulle skriva ett grovt råmanus. Jag var så lycklig att jag skrev det på två veckor. Sedan läste och funderade förlaget några veckor innan jag blev erbjuden ett kontrakt. Det var i maj förra året. Nattdopp skulle bli roman!

 

Mitt tips är: skriv det du älskar att läsa och skriva. Hitta ditt sätt. Vissa planerar allt i förväg, andra gör det under tiden de skriver. För mig handlar det om att komma igång och ösa, för att skapa ha en grund att utgå ifrån. Skriv varje dag och ha ett mål i sikte. Kanske vill du skicka in till HarperLoves manustävling? Själv har jag haft stor nytta av delta i novelltävlingar.

Njut av en kittlande läsupplevelse

Följ oss på sociala medier

HarperLove är ett imprint inom HarperCollins Nordic.

 

E-post: harperlove@harpercollins.se
Telefon: 08-505 511 00
Organisationsnummer: 556437-8007

 

Copyright © 2023 HarperCollins Publishers. All rights reserved.

BLOMLOGO-med-Harper-Love-NY-–-Redigerad-1024x890